Gürültü kirliliğine ne zaman caydırıcı cezalar verilecek?

featured

Bildiğiniz gibi ülkemizde gürültü kirliliğiyle ilgili mevcut yasalar bazı durumlarda ne yazık ki yetersiz kalıyor. Geçtiğimiz gün Ankara’da sokakta yüksek sesle müzik dinleyenleri uyaran 20 yaşındaki Barış Çakan, magandalar tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Benzer bir olayda geçtiğimiz şubat ayında yaşanmıştı. Ancak burada gürültü yapanlar değil, şikayetçi olan vatandaş gürültü çıkan kişilerden birini öldürmüştü? Çözüm ölmek veya öldürmek mi?

Apartmanda gürültü için yasa var, sokak için yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2020 yılı için mevcut çevre cezalarını güncelledi. Bu yasaya göre konutlarda gürültü yapanlara 1.461 TL ceza kesiliyor. Aynı yasa da işyerleri içinde madde bulunurken, işyeri ve atölyelere ise 14 bin 740 Tl ceza veriliyor. Sokaktaki vatandaşlar için bir ceza bulunmuyor. Bu da emniyet güçlerini etkisiz bırakıyor.

Bekçiler ihbarları dikkate almıyor

İstanbul Şişli’den Sabithaber’e konuşan vatandaşlar benzer şikayetler için 155 Çağrı merkezini aradıklarında, ihbarlarının alındığını ancak bölgeye bir ekibin gelmediğini; ancak 4-5. çağrıdan sonra ekip geldiğini, onların da yalnız sözlü müdahale ederek bir cezayi yaptırım uygulamadığını iddia ettiler.

Yaptığımız araştırmaya göre çağrı merkezinin öncelikle bölgedeki bekçilere haber verdiği, onların müdahil olmaması halinde Polis ekiplerinin bölgeye gönderildiği öğrenildi. Bu durumda bekçilerin gelen ihbarları dikkate almadığı, ancak polis ekiplerinin gelmesi durumunda gürültü yapanlara müdahale de bulunduğu düşünülüyor.

Vatandaşlar caydırıcı yasa ve uygulama istiyor

Yaşanan cinayetlerin ardından vatandaşlar sosyal medya hesapları üzerinden gürültü çıkaranlara karşı caydırıcı yasaların çıkarılmasını ve emniyet güçlerinin bu cezaları uygulamasını istiyor. Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya ağında binlerce mesaj atıldı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gürültü kirliliğine ne zaman caydırıcı cezalar verilecek?