Kanal İstanbul’un harcamalarının bir kalemi ortaya çıktı: 900 milyon dolarımız kanalizasyona

featured

AKP iktidarının en tartışmalı projelerinden Kanal İstanbul için harcanacak paralar dudak uçuklatmaya devam ediyor. Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre, proje bölgesine yapılacak yeni kanalizasyon hattı için 130 milyon dolar, atık su arıtma tesisleri için ise 643 milyon dolar harcanacak.

AKP iktidarının en tartışmalı projesi olarak görülen ve 75 milyar liralık yapım maliyeti ile büyük tepki çeken Kanal İstanbul projesinin ek maliyetleri dudak uçuklattı. Hem yapım maliyeti hem de çevreye vermesi beklenen zararlarla tartışmanın odağında olan proje nedeniyle yenilenecek kanalizasyon hatları ve atık su arıtma tesislerinin yapım maliyetleri büyük tartışma yaratacak.Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı Kanal İstanbul raporunda yer alacak bilgilere göre, inşaatın yapılacağı bölgede yıkılarak yeniden yapılacak kanalizasyon hatları için 310 milyon dolar, atık su arıtma tesisleri için ise 646 milyon dolar harcanması planlanıyor. Bu bedellere bölgedeki arazilerin kamulaştırması için harcanacak para dahil olmazken, bu bedelin yarısına bütün İstanbul’un atık suyunun arıtılabileceği belirtiliyor.

DUDAK UÇUKLATAN BEDELLER

Çevre Mühendisleri Odası, AKP iktidarının en tartışmalı projelerinden Kanal İstanbul’un çevreye ve ekonomiye olası etkilerini değerlendirmek için bir rapor hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı ÇED raporundan yola çıkarak mevcut verilerin 2020 yılı itibariyle güncellenmesiyle oluşturulan raporda, sadece kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinin yapımı için korkunç rakamların harcanması bekleniyor.

KANALİZASYON HATLARI YIKILIP YENİDEN YAPILACAK

Rapora göre, Kanal İstanbul’un yapılacağı bölgede kanalizasyon hatları yıkılarak yeniden yapılacak.Mevcut 93 km’lik Atıksu Kanalizasyon Sistemi değiştirilerek, 338 km’lik yeni Atıksu Kanalizasyon Sistemi planlanırken, yeni kanalizasyon sisteminin yapımının toplam 310 milyon 34 bin 722 dolar olması bekleniyor. İptal edilecek kanalizasyon sistemi ise toplam 30 milyon 910 bin dolara yapılmıştı.

4 YENİ ATIK SU ARITMA TESİSİ YAPILACAK

Öte yandan, projenin yapılacağı bölgede atıksu kanalizasyon sistemleri dışında hizmet veren atıksu arıtma sistemleri devre dışı kalması beklenirken, devre dışı kalan tesislerin yerine kanalın her iki yakasınKanal İstanbul nedeniyle devre dışı kalacak arıtma tesislerinin toplam maliyeti 37 milyon 80 bin 371 dolar olurken, yeni yapılacak 4 tesisin toplam maliyetinin ise 646 milyon 267 bin 361 dolar olacağı öğrenildi.

“O PARANIN YARISINA BÜTÜN İSTANBUL’UN SUYU TEMİZLENİR”

Çevre Mühendisleri Odası’nın Kanal İstanbul raporunda atık su arıtma tesisleri için harcanacak paranın yaklaşık yarısı bedelle bütün İstanbul’un atık suyunun arıtılabileceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Uzun yıllar Marmara Denizi ve Boğaza deşarj edilen İstanbul’un atık suyu, yerel seçimlerde “İstanbul atık suyunu %99 arıtıyoruz” şeklinde seçim malzemesi olarak kullanılsa da, 2020 yılında kent atık sularının yaklaşık %40’ı Biyolojik Arıtma Sistemlerinde arıtma işlemi sonrası deşarj edilmektedir. %60’lık (9 milyon kişi) büyük kısım ise biyolojik arıtma işlemine tabi tutulmadan denize deşarj edilmektedir. Tablo 31’de belirtildiği gibi Kanal İstanbul Su Yolu Projesi kapsamında yapımı planlanan Atıksu Arıtma Tesisleri için ayrılacak bütçenin yaklaşık yarısıyla kentin bütün atıksularını arıtmak için Biyolojik Arıtma Tesisi kurulabilir. Yıllardır deniz ekosistemindeki ekolojik yıkımın durdurulması ve halkın sağlığının korunması için ayrılmayan bütçe Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesi kapsamında bölgeye yerleştirilmesi planlanan “nitelikli nüfus” için ayrılmaktadır. Bu durum sermaye için makul, halk için kabul edilemez bir çelişkidir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kanal İstanbul’un harcamalarının bir kalemi ortaya çıktı: 900 milyon dolarımız kanalizasyona