Kırgızistan, Aral Denizi’ni Kurtarmak İçin İşbirliği Platformu Kuruyor

Kırgızistan, Aral Denizi’ni Kurtarmak İçin İşbirliği Platformu Kuruyor

Orta Asya’daki su kaynakları ve su dağıtımı sorunlarının yanı sıra Aral Denizi’nin kurtarılması için Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu ile işbirliği yapılması, Kırgızistan’da yapılan bir yuvarlak masa toplantısında ele alındı. Toplantıda, bölge ülkelerinin ekonomi politikalarının, su kaynaklarının kullanımında işbirliği eksikliğinin ve iklim değişikliğinin su kaynaklarını azalttığı belirtildi. Ayrıca, su sorunlarının çözümü için uluslararası toplumun desteğinin gerektiği ifade edildi.

Kırgızistan Meclis Başkanlığı bünyesindeki İklim Değişikliği Koşullarında Sürdürülebilir Kalkınma Konseyi ile Oy Ordo Uzman Girişimleri Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Kırgızistan’daki su sorunların çözümüne yönelik gerçekler ve beklentiler” başlıklı yuvarlak masa toplantısına, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar katıldı.

Toplantıda konuşan Oy Ordo Uzman Girişimleri Merkezi Başkanı İgor Şestakov, Orta Asya’da su kıtlığının bu yazın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi. Şestakov, Orta Asya’daki su kaynaklarının yönetimi, paylaşımı ve korunmasında yaşanan sorunların aşılması için uluslararası toplumun desteğinin şart olduğunu savundu. Şestakov, “Dünyanın tüm güç merkezleri su konusuna ilgi duyuyor.” diyerek, ABD’nin Afrika’da yürüttüğü “Küresel Su Güvenliği” programına örnek verdi.

Yeşil Enerji Derneği Başkanı Anara Sultangaziyeva ise Kırgızistan’ın Tacikistan ile arasındaki gerilimin su kaynakları nedeniyle yaşandığını hatırlatarak, su anlaşmazlıklarının bölgesel çatışmalara dönüşebileceği uyarısında bulundu. Sultangaziyeva, ABD’nin özellikle Orta Asya’da su kaynaklarına erişimde etkin olmak istediğini belirterek, Batılı ülkelerin su sorunlarının çözümüne değil, körüklenmesine katkı sağlayabileceklerini ifade etti.

Temiz Doğa Derneği Başkanı Anara Dautaliyeva da bölgedeki su kaynaklarına adil erişim ve dağıtım sağlanması gerektiğini vurgulayarak, Orta Asya’da su kaynaklarının rasyonel kullanımına yönelik kapsamlı bir proje hazırlanması gerektiğini söyledi. Dautaliyeva, bu projeye Rusya’nın gözlemci olarak katılmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Orta Asya’daki Su Sorunları ve Hidroelektrik Kaynakları Araştırma Enstitüsü Başkanı Ernest Karıbekov ise bölge ülkelerinin ulusal çıkarları doğrultusunda yaptıkları ekonomi politikalarının su sorununu daha da büyüttüğünü iddia etti. Karıbekov, “Kırgızistan kömür kaynaklarından vazgeçmemelidir. Rusya, ülkede bir elektrik santrali inşa ederek kömür madenine yatırım yapabilir ve böylece Orta Asya’daki su sorunlarının çözümüne aktif olarak katılabilir.” dedi. Karıbekov, “Çünkü yakın gelecekte su sorununu yöneten, tüm Orta Asya bölgesini yönetecek.” şeklinde konuştu.

İklim Değişikliği Koşullarında Sürdürülebilir Kalkınma Konseyi Başkan Yardımcısı Baykadam Kuramayev de Orta Asya ülkelerinin nehirlerin sığlaşması nedeniyle yakında ekolojik bir felaketle karşılaşabileceğini belirterek, su sorunlarının ortaklaşa çözülmesi gerektiğini kaydetti. Kuramayev, Uluslararası Aral Denizi’ni Kurtarma Fonu’nun ülkeleri su konusunda yakınlaştırmak için en uygun platform olduğunu söyledi. Kuramayev, fonun kurucu liderlerinin

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgızistan, Aral Denizi’ni Kurtarmak İçin İşbirliği Platformu Kuruyor