Kış bitti. Yuvalarından çıkmaya başladı

featured

Kış bitti. Yuvalarından çıkmaya başladı. Kokulu böcekler büyük, oval veya kalkan şeklindeki böceklerdir. Hemiptera böcek takımının ve Pentatomidae ailesinin üyeleridir. Ortak ismini karınlarında bezlerde ürettikleri kimyasalın kokusundan alırlar. Bilim adamları bu kokunun avcılara karşı bir savunma olabileceğini düşünmektedirler.

Türlere bağlı olarak, yetişkinler yaklaşık 2 cm uzunluğa ulaşabilir. Vücutları neredeyse uzun oldukları kadar geniştir. Yetişkin kokulu böcekler oldukça iyi uçabilir. Uçmaları bitince kanatlarını sırtlarının üzerinde katlayarak tutarlar. Uzun bacakları vücutlarının yanlarından uzanır.

Bu böceklerin, birkaç türü parlak renkle sahiptir. En yaygın olanları yeşil veya kahverengimsidir. Erişkin olmayan kokulu böceklere nimf denir. Renkleri siyahtan sarımsıya kadar değişebilir. Birçok nimf büyüdükçe birkaç kez renk değiştirir. Bazı pis böcek nimfleri’nin benekleri veya başka belirgin işaretleri vardır. Kahverengi sivri uçlu böceğin nimfleri’nin kırmızı gözleri vardır.

Pek çok kokulu böcek türü bitkilerle beslenir. Bazı kokulu böcekler, mahsule ciddi zararlılar verebilir bu sebeple sayılarının kontrol edilmesi ve dikkat edilmesi gerekir. Şeftali, fındık, domates ve benzeri bir çok ürüne zarara sebep olur .

Birkaç kokulu böcek türü, diğer böceklerin avcılarıdır. Bu yırtıcı kokulu böcekler aslında mahsulleri yıkıcı zararlılara karşı korumaya yardımcı olabilir. Tırtılları, böcekleri ve hatta bitki beslenen yaprak biti böceklerini yerler.

Kokulu böcekler, evleri ısınmak için istila ettiklerinde evdeki zararlılara dönüşebilirler. Evlerine yaz sonunda veya sonbaharda girerler. Duvar çatlakları açık pencereler veya deliklerden eve girerler. Kış boyunca gizli kalırlar ve ilkbaharda aktif hale gelirler. Kokulu böcekler bir çıkış bulmak için etrafta dolaşırken, genellikle evin yaşam alanına çıkarlar. Böcekler duvarlarda veya pencerelerin içinde kümelenir.

Ev sahipleri, evlerini inceleyerek ve çatlakları ve açıklıkları kapatarak kötü koku istilalarını önleyebilirler. Tavan arasındaki ve gezinme alanındaki havalandırma delikleri ortak giriş noktalarıdır, bu nedenle bunlar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Çatlak veya duvarlar onarılmalıdır.

Kapı ve pencerelerin etrafındaki çatlaklar kalafatlama ile kapatılabilir. Dış kapıların altındaki boşluklar, hava koşullarına karşı sıyırma ile kapatılabilir.

Daha fazla için : www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kış bitti. Yuvalarından çıkmaya başladı