Sınırdaki Mehmetçik virüsten nasıl korunuyor?

featured

Çin virüsü salgını ile mücadele kapsamında kurumlar her gün yeni tedbirler açıklıyor ve uygulamaya koyuyor. Vatandaş askerlik görevini ifa eden Mehmetçiğin durumunundan endişe ediyordu. TSK’da bu endişeyi gidermek için bünyesinde görev yapan askerlerin virüsten korunması için de pek çok tedbiri hayata geçirdi.

Bu kapsamda askeri okullar kapatıldı, birliklere ziyaretçi girişi yasaklandı, tören, konferans, kısa süreli toplantı, kurs, fuar, seminer gibi faaliyetler iptal edildi.

Yurtiçinde bu tedbirler alınırken yurtdışında görev yapan Mehmetçik için nasıl önlemler alındığı ise merak konusuydu. İşte Suriye’de ve Irak’ta sınır ötesinde görev yapan TSK unsurları için alınan önlemler;

İlk vakadan sonra tedbirler arttırıldı

* Suriye’nin kuzeyinde birliklerin yer aldığı harekat alanlarına giriş ve çıkışlara düzenleme getirildi. Virüsün Türkiye’de görüldüğü 11 Mart’ın akabinde giriş çıkışlar 2. Ordu Komutanı’nın müsaadesine bağlandı. Zorunlu olmadıkça personel ve birlik hareketleri asgari seviyeye indirildi.

* Barış Pınarı, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Kalkanı harekat bölgelerine doktor ve veterinerler gönderilerek konuyla ilgili bizzat yerinde yoğun şekilde bilgilendirici ve farkındalık arttırıcı eğitimler gerçekleştirildi.

* Mehmetçiğin Suriye’deki görevi çerçevesinde halk ile temaslarında izlenecek hareket tarzları yeniden belirlenerek uygulamaya başlandı. Suriye ve Irak’ta görev yapan TSK unsurlarının virüsle ilgili belirti göstermesi durumunda temas halinde olduğu birliğin bulunduğu bölgede derhal karantinaya alınması ve göreve çıkarılmaması için gerekli hazırlıklar yapıldı.

* Harekat bölgesinden yurt içine geçecek personelin 14 gün gözetim altında tutulup müteakiben içeriye girmesine ve sağlık kontrolünün yapılması yönelik tedbirler alındı.

* Mehmetçiğin Suriye’de kullandığı araçlara için de ayrıca önlemler belirlendi. Buna göre Suriye’den yurt içine ikmal için gelen araçların, römorka monte KBRN temizleme sistemi ile dezenfeksiyonu için KBRN timleri görevlendirildi.

* Suriye’de bulunan birliklere, ateş ölçerler, hijyen paketlerinin yanı sıra Bakanlık tarafından üretimine başlanan maske ve dezenfektanlar gönderildi, harekat bölgesine seyyar banyo ve çamaşır üniteleri sevk edildi.

* Suriye’deki tabur sayısı kadar römorke monte konteynır banyo/tuvalet de tedarik edilerek bölgeye gönderildi. Birliklerin elinde mevcut kapasitesine ilave olarak, motorlu/elektrikli pulvarizatörle dezenfektan malzeme alımı için ödenek tahsis edildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sınırdaki Mehmetçik virüsten nasıl korunuyor?