28 Şubat 1997 Süreci

28 Şubat 1997 Süreci

28 Şubat Nedir? 28 Şubat Süreci Nedir? 28 Şubat’ta ne yaşandı?

1990’ların Türkiye’si, hızlı sosyal değişimler, ekonomik dalgalanmalar ve siyasi çalkantılarla dolu bir dönemdi. Bu dönemin en çarpıcı olaylarından biri, hiç şüphesiz 28 Şubat sürecidir. 28 Şubat, Türkiye’nin demokratik yapısını ve siyasi dengelerini derinden etkileyen bir dönem olarak tarihe geçmiştir.

28 Şubat süreci, 1996 yılında Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi koalisyon hükümetinin kurulmasıyla başladı. Refah Partisi’nin İslamcı kökenleri, laik kesimlerde endişe yaratmaya başladı. Bu dönemde, siyasi atmosfer giderek daha gergin bir hal aldı.

Asker ve Laik Kesimden Tepkiler

1997’nin başlarında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve laik kesimler, Refah Partisi liderliğindeki hükümetin politikalarına karşı tepkilerini artırdılar. 28 Şubat 1997’de, Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararlar, “post-modern darbe” olarak adlandırıldı. Bu toplantıda, hükümete, laikliği tehdit eden unsurlara karşı bir dizi önlem alması yönünde baskı yapıldı.

Ekonomik ve Sosyal Etkiler

28 Şubat sürecinin ekonomik ve sosyal etkileri de oldukça büyüktü. Ekonomik belirsizlik, yatırımların azalması ve siyasi istikrarsızlık, Türkiye’nin ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Sosyal açıdan ise, toplumun laik ve dindar kesimleri arasındaki gerilim arttı.

Uzun Vadeli Sonuçlar

28 Şubat süreci, Türkiye’nin siyasi tarihinde bir dönüm noktası olarak kaldı. Bu süreç, siyasi partilerin kapatılması, birçok siyasi figürün siyasetten uzaklaştırılması ve medya üzerindeki kontrolün artması gibi sonuçlar doğurdu.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
28 Şubat 1997 Süreci