Adana’da 5,5’lik Deprem Sonrası Prof. Dr. Naci Görür’den Önemli Uyarılar

Adana’da 5,5’lik Deprem Sonrası Prof. Dr. Naci Görür’den Önemli Uyarılar

Adana’da yaşanan 5,5 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki fayların hareketliliğini artırdı. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından yaptığı açıklamada, Adana’nın hassas bir bölge olduğunu ve daha büyük veya daha küçük depremlerin olabileceğini söyledi. Görür, “Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür, ayrıca Marmara’da beklenen deprem için de uyarılarda bulundu. Görür, “İstanbul için minimum 7,2, maksimum 7,6, Marmara’nın içerisinde Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunun kırılmasını bekliyoruz” dedi. Görür, 1999 depremlerinden sonra yapılan çalışmalarda, İstanbul’da 30 yıl içinde olma olasılığı yüzde 62 olarak belirlenen depremin çok uzamasının mümkün olmadığını da ifade etti.

Görür, Adana’daki depremin nedenlerini ve etkilerini şöyle anlattı: “6 Şubat’ta Güneydoğu Anadolu’da çok büyük bir deprem oldu. Bu deprem, Doğu Anadolu fayı üzerinde meydana geldi ve 7,7 büyüklüğünde iki tane peş peşe deprem oldu. Bu depremler muazzam bir enerji açığa çıkardı. Bu enerjinin hepsi kaybolmuyor. Bir kısmı kırılmamış faylara transfer ediliyor. Bu faylar sadece deprem üreten faylar değil, ona komşu olan faylar da olabilir. O nedenle 6 Şubat depremlerinden sonra Adana’ya, Hatay’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledim. Ve nitekim 15 gün sonra Hatay’da 6,4’lük bir deprem oldu. Onu da önceden söyledik. Şimdi Adana’da da bugün 5,5’lik bir deprem oldu. Adana’da çok sayıda Doğu Anadolu fay zonuyla ilişkili veya ona yakın olan faylar var. Bu faylar sol yönlü doğrultu atımlı faylar olarak biliniyor. Bu faylar üzerinde stres birikimi varsa ve 6 Şubat depremleri orada yeterince stres transfer etmişse; o zaman bu faylar üzerinde bardağı taşıran son damla olabilir ve belli ölçüde depreme neden olabilir. Dolayısıyla biz ‘Adana’da dikkatli olun’ dediğimiz zaman hatta ben ‘Kıbrıs’ta da dikkatli olun’ dedim. Çünkü bu iki büyük depremin ve dolayısıyla oradaki levha hareketlerinin Adana havzasında, Kıbrıs’ta ve o bölgede olan faylara bir stres transfer edip, oradaki fayların stres alanında değişiklik yapmış olabilir öngörüsüyle biz bunu söylüyoruz. Bana Twitter’dan yazıyorlar. Özellikle Adana’da oturanlar, ‘Hocam daha büyük deprem olacak mı?’ diye soruyorlar. Bunu bilemiyoruz tabii ki ama şunu söyleyebiliriz: Adana bölgesi halen hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Adana’da 5,5’lik Deprem Sonrası Prof. Dr. Naci Görür’den Önemli Uyarılar