Mersin’de Olba Antik Kenti’nden Tarihi Buluntu

Mersin’de Olba Antik Kenti’nden Tarihi Buluntu

Mersin’in Silifke ilçesindeki Olba Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında, milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen kadın heykeli ve mitolojik sahnelerin işlendiği friz parçaları ortaya çıkarıldı. Olba Antik Kenti, Helenistik dönemde Olba Krallığı’nın başkenti ve bölgenin önemli ticaret merkezi olarak biliniyor. Antik kentteki kazılar, Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Yavuz Yeğin başkanlığında yürütülüyor.

Kazı ekibinin 15 kişiden oluştuğu ve aralarında sanat tarihçileri, uzman arkeologlar ve öğrencilerin de bulunduğu belirtildi. Kazılarda bulunan kadın heykeli ve friz parçalarının koruma altına alındığı ve Silifke Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiği ifade edildi. Kazılarda ayrıca sütun başları ve diğer yapısal unsurların da gün yüzüne çıkartıldığı kaydedildi.

Mersin’de Olba Antik Kenti’nden Tarihi Buluntu

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da antik kentte incelemelerde bulunarak, kazı başkanından bilgi aldı. Pehlivan, Mersin’de 1642 tescilli kültür varlığı olduğunu ve bunların arasında 841 arkeolojik sit alanının bulunduğunu söyledi. Olba Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının 2010 yılından bu yana devam ettiğini aktaran Pehlivan, “Buralardan ortaya çıkarılan tarihi eserlerin ilk önce laboratuvarlara sevki sağlanıyor. Eserler üzerinde gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, korumaya ve konservasyonlarına yönelik çalışmalar yapılıyor. Devamında da eserlerin restorasyonunun projesi hazırlanarak, bu projelerin kuruldan geçmesi sağlandıktan sonra da sergilenir hale geliyor.” dedi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Yeğin de kazılarda eşsiz eserler ortaya çıkardıklarını belirterek, “Kilikya Bölgesi’nde şu ana kadar bu eserlerin benzerleri bulunmadı. Antik kentteki çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor.” diye konuştu.

Mersin’de Olba Antik Kenti’nden Tarihi Buluntu

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mersin’de Olba Antik Kenti’nden Tarihi Buluntu