Prof. Dr. Naci Görür’den Ciddi Uyarı: Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Deprem Tehlikesi Artıyor

Prof. Dr. Naci Görür'den Ciddi Uyarı: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Deprem Tehlikesi Artıyor

Türkiye’nin deprem riski konusunda önemli bir uyarı, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den geldi. Ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerine dikkat çeken Görür, bu bölgelerdeki tehlikenin arttığını vurguladı. Katıldığı bir canlı yayında konuşan Görür, özellikle Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağına işaret ederek, bu bölgelerde deprem riskinin yüksek olduğunu belirtti.

Görür’ün ifadelerine göre, 6 Şubat depremleri sonrası, Arap Levhası’nın kuzeye doğru hareketi, Doğu Anadolu bölgesinin sıkışmasına yol açtı. Bu durum, Doğu Anadolu Fayı ve Ölüdeniz Fayı’nın etkinliğini artırarak, Bingöl Karlıova’dan Hatay’a kadar uzanan bir hatta tehlikeyi yükseltti. Görür, “Bu dediğim DAF’a çok yakın yerlerdeki kentler… Dolayısıyla onlar cidden tehlikeli. DAF üzerinde olan deprem bindirmeyi daha tehlikeli hale getirdi” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Görür Halk TV’deki açıklamalarında, Güneydoğu Anadolu’nun dağlık bölgelerinin tektonik hareketlerle ilgili önemli bir konumda olduğunu vurguladı. Bu bölgelerin depremleri tetiklediğine dikkat çeken Görür, “Prof. Dr. Naci Görür, Güney Doğu’da deprem üreten 2 tehlike var. Bunlardan biri Doğu Anadolu Fayı, diğeri ise Bitlis-Zagros bindirme kuşağı… Yani Güney Doğu Anadolu’yu sınırlayan dağlık bölge. Adıyaman’dan başlayıp Hakkari’ye kadar giden Arap Platformu’nu sınırlayan dağlık bölge. Orası da bir tektonik kuşaktır. Arap Levhası’yla Doğu Anadolu’nun ve Anadolu’nun levhasının sınırıdır. Bu şekildeki levha sınırı bölgeleri depremler üretirler” ifadelerini kullandı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Prof. Dr. Naci Görür’den Ciddi Uyarı: Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Deprem Tehlikesi Artıyor