Uzak Ötegezegen’de Metan ve Su Buharı Keşfedildi

Uzak Ötegezegen'de Metan ve Su Buharı Keşfedildi

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), gökbilim tarihinde çığır açan bir keşfe imza attı. JWST, yaklaşık 163 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve Jüpiter benzeri özellikler gösteren WASP-80 b ötegezegeninin atmosferinde metan ve su buharı tespit etti. Bu keşif, gezegenin ana yıldızı olan kırmızı cüce yıldızın önünden ve arkasından geçişlerini izleyerek gerçekleştirildi.

WASP-80 b, Aquila takımyıldızında bulunan ve yıldızına çok yakın bir yörüngede dönen bir “sıcak Jüpiter” olarak sınıflandırılıyor. Yaklaşık 551 santigrat derece sıcaklığı olan gezegen, her üç Dünya gününde bir tam yörüngeyi tamamlıyor. JWST’nin yaptığı gözlemler, ötegezegenin atmosferinin metan gazı ve su buharı bakımından zengin olduğunu ortaya koydu. Bu, ötegezegenlerde su buharının daha önce tespit edilmesine rağmen, ilk kez metanın tespit edildiği bir durum olarak kayda geçti.

Ötegezegenin atmosferini detaylıca incelemek için Webb teleskobunun MIRI ve NIRCam araçları kullanılacak. Bu gözlemler sırasında, karbon monoksit ve karbon dioksit gibi diğer karbon açısından zengin moleküllerin de tespit edilmesi hedefleniyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Uzak Ötegezegen’de Metan ve Su Buharı Keşfedildi