AB’den Rusya’ya Karadeniz Tahıl Anlaşması Çağrısı

AB’den Rusya’ya Karadeniz Tahıl Anlaşması Çağrısı

Karadeniz Tahıl Anlaşması’na ilişkin açıklamalarda bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın gıdayı silah olarak kullandığını ve anlaşmaya geri dönmesi gerektiğini söyledi. Borrell, Twitter sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Rusya gıdayı silah olarak kullanmayı bırakmalı. Rusya’yı Karadeniz Tahıl Anlaşması’na dönmeye ikna etmek zorundayız” dedi. Borrell, ayrıca The Guardian gazetesine yazdığı makalede de Rusya’nın anlaşmadan çekilmesinin küresel gıda fiyatlarını artırdığını belirtti. Borrell, makalesinde şunları kaydetti:

“Rusya, Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan geçen ay ayrıldığında, buğday ve mısır fiyatları aniden yükseldi. Bu, dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden birinin anlaşmayı bozmasının doğal bir sonucuydu. Ancak Rusya bununla yetinmedi. Ukrayna’nın tahıl depolarını ve limanlarını bombalayarak tahıl üretimini ve ihracatını engellemeye başladı. Bu, gıdayı kasıtlı olarak bir silah olarak kullanmak için alaycı bir politikadır.”

Yüksek Temcilsi Borell, Rusya’nın bu hamlesinin ardından özellikle Afrika’daki savunmasız ülkelere ikili tahıl sevkiyatı teklif ettiğini de ifade etti. Borrell, “Dünya kesintiye uğrayan arz ve yüksek fiyatlar ile uğraşırken, Rusya şimdi kendi yarattığı bir sorunu çözüyormuş gibi davranarak ikili tahıl sevkiyatı teklifleriyle özellikle Afrika’daki savunmasız ülkelere yaklaşıyor.” diye yazdı.

Borrell, BM ve Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın devam etmesi için gösterdiği çabalara destek verdiklerini belirterek, uluslararası toplumu ve tüm ülkeleri küresel gıda güvenliğini desteklemek için kendi yardımlarını artırmaya çağırdı. Borrell, “Tüm ortaklarımızdan Afrika Birliği’nin yaptığı gibi, Rusya’yı müzakerelere geri dönmeye ve Ukrayna’nın tarımsal altyapısını hedef almaktan vazgeçmeye çağırmaya davet ediyoruz. Tek ses ve net olursak Rusya’nın anlaşmaya dönmesini sağlayabiliriz.” dedi.

Karadeniz Tahıl Anlaşması, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna arasında imzalanmıştı. Anlaşma, Karadeniz’deki tahıl ticaretinin güvenliğini ve istikrarını sağlamayı amaçlıyordu. Ancak Rusya, 17 Temmuz 2023’te anlaşmadan çekildiğini duyurmuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
AB’den Rusya’ya Karadeniz Tahıl Anlaşması Çağrısı