Prof. Dr. Halil İnalcık İstanbul’da Anıldı

Prof. Dr. Halil İnalcık İstanbul'da Anıldı

Türkiye’nin önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. Halil İnalcık’ın hayatı ve eserleri, İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu’nda düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz yaptı.

Etkinliğin konuşmacılarından Prof. Dr. İlber Ortaylı, Halil İnalcık’ın Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden mezun olduğunu ve alanında öncü olan hocalardan eğitim aldığını belirtti. Ortaylı, o dönemde üniversite öğrencilerinin çok ilgili ve çalışkan olduğunu, Almanca ve Fransızca gibi sosyal bilimler için önemli olan dilleri Ankara’da öğrendiklerini söyledi. “Artık sadece uzmanlık alanındaki dili değil, farklı dilleri de öğrenmek gerekiyor.” diye ekledi.

Ortaylı, Halil İnalcık’ın talebesi olmanın kolay bir iş olmadığını, bunun bir ayrıcalık olduğunu ifade etti. “Onun talebesi olmak bir imtiyazdır. Onun yedi sene resmi olarak talebesi oldum. Halil Hoca’nın talebesinin hocasıyla ilişkisi müeddeptir. Onun talebeleriyle olan ilişkisi diğer hocalarınkine pek benzemez. Ara sıra talebelerini imtihan ederdi.” dedi. Ortaylı, Halil İnalcık’ın dil öğrenmeye çok yetenekli olduğunu, 40 yaşından sonra İngiltere ve ABD’ye giderek İngilizceyi öğrendiğini, 1974 yılında da İtalyanca öğrendiğini anlattı. Ayrıca Halil İnalcık’ın kendi hocalarına karşı çok saygılı olduğunu da vurguladı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da Halil İnalcık’ın tarih çalışmalarında çok değerli katkılarda bulunduğunu söyledi. Ak, Halil İnalcık’ın Osmanlı Devleti’nin çeşitli dönemlerini tarihi kaynaklara dayalı olarak ortaya koyduğunu, çalışmalarının merkezinde ise Fatih döneminin yer aldığını belirtti. Ak, “Halil İnalcık Hocamız Osmanlı Devleti’nin pek çok devrini tarihi kaynaklara dayanarak ortaya koymuştur. Çalışmalarının merkezini oluşturan konu ise Fatih dönemidir. Hocamızın yaptığı güzel işlerden bir tanesi de İstanbul’a önem vermesidir. Ben sağlığında da bununla övündüğünü biliyorum. İstanbul’u bir İslam şehri olarak tanımlaması bile onun hassasiyetinin göstergesidir.” dedi.

Ak, Halil İnalcık’ın Osmanlı Dönemini bir medeniyet olarak gördüğünü ve bunu eserlerinde yansıttığını da ifade etti. Ak, “İslam Ansiklopedisi’ndeki Türkler maddesi büyük bir maddedir. Bunun en fazla müracaat edilen kısmı Osmanlılar kısmıdır. Osmanlılar kısmının ne kadar özgün ve metodolojik olduğunu hemen görürsünüz. Halil Hoca’nın titizliği oraya da yansımıştır. O, seçtiği konular, konuları ele alış biçimi ve metodolojisiyle her yazısında bir ders verir. Bu vesileyle kendisini rahmetle yad ediyorum.” diye konuştu.

Etkinlikte Prof. Dr. İdris Bostan ve Prof. Dr. Fatih Bayram da Halil İnalcık’ın tarihçiliğini ve tarih araştırmalarına katkılarını anlattılar. Etkinliğin sonunda Halil İnalcık’ın Fatih Camisi Haziresi’ndeki mezarı ziyaret edilerek dua edildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Prof. Dr. Halil İnalcık İstanbul’da Anıldı