Büyük Yazar Cengiz Aytmatov’un Anıtı Dikilecek!

featured

Moskova Kentsel Duma’sında Anıtsal Sanat Komisyonunu dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov için Moskova’da bir anıt yapılmasına karar verdi. Komisyon Başkanı İgor Voskresenskiy’in Komisyonun bu kararı oybirliği ile verdiğini duyurdu.

25 Nisan tarihinde Hükümetin kararıyla Pavlovskaya Caddesi ile Podolsky Otoyolu’nun Güney İdari Bölgesi’ndeki kesiştiği meydana yazar Aytmatov’un adı verilmişti.

Cengiz Aytmatov Kimdir?

2008 yılında hayata gözlerini yuman ünlü Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov yazdığı eserleriyle üne kavuşmuş ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği’ne üye kabul edilmiştir. 1963’te Lenin Ödülü’nü alan Aytmatov’un eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliğini ve Rusya Federasyonunu, 2008 yılına kadar ise Kırgızistan Cumhuriyetini büyükelçi olarak temsil etti. Cengiz Aytmatov edebi çalışmalarının dışında Avrupa Birliği, NATO, UNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgızistan delegeliğini üstlenmiştir.

Eserlerinde aşk, dostluk, geçirmiş olduğu savaş dönemlerinin acıları ve kahramanlıkları konu olarak seçen Cengiz Aytmatov, Kırgız gelenek ve göreneklerine sadık kalarak hayatına devam etmiştir. Milletinin tarihi boyunca kazandığı, sosyal, ahlaki, edebi, kültürel ve askeri ne kadar yanı varsa hepsinin maddi ve manevi zenginlikleri ile birlikte eserlerine yansıtmıştır. Milletinin savaşlardaki acılarını kahramanlıklarını, tecrübelerini eserlerine aktarmış ve milletinin tüm değerlerini yazıya dökmüştür. Cengiz Aytmatov bir Rus televizyon kanalı için belgesel çekimlerine gittiği Tataristan’da böbrek yetmezliği rahatsızlığı geçirerek hastaneye kaldırılmış fakat kurtarılamamıştır. Kırgızistan özüne bağlı, kendinden, halkından, coğrafyasından kopmayan Cengiz Aytmatov için vefat ettiği 2008 yılını “Cengiz Aytmatov Yılı” olarak ilan etmişlerdir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Büyük Yazar Cengiz Aytmatov’un Anıtı Dikilecek!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.