Kökbörü ve Aşık Oyunları UNESCO Listesine Alındı

featured

Türk tarihinin en eski dönemlerinden bugüne ulaşan “kökbörü” ve “aşık” oyunları UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne girdi.

Orta Asya’nın hala yaşattığı oyunlar; “aşık atma” ve “kökbörü” Güney Kore’de gerçekleştirilen UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12’nci Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili listesine alındı.
İsmini koyun, kuzu ve keçilerin arka bacaklarındaki diz ekleminde bulunan aşık kemiğinden alan aşık oyunu, Anadolu’daki misket ve bilye ile oynana oyunun da esin kaynağı.

Kazakistan’da Geleneksel Spor Oyunları Federasyonu tarafından ülke çapında her yıl aşık atma turnuvaları düzenleniyor.

Türk halklarının tarih sahnesine çıktıkları günden bu yana savaş yeteneklerini ve at üzerindeki hünerlerini geliştirmek için oynadıkları Kökpar ise 2013 yılında Astana’da yapılan 1. Asya Şampiyonası ile adını duyurmaya başladı.

Geleneksel atlı bir oyunu olan Kökpar’ın bugün Kırgızistan Kökpar Ligi bulunuyor.

“Küştdepti” de listeye alınmıştı 

Türkmen halk kültürünün önemli unsurlarından olan “Küştdepdi” isimli halk dansı da aynı listeye dahil edilmişti.

Türkmen  folklorunda önemli bir yeri olan Küştdepti, Türkmenistan’daki her toyda – düğünde; bayramda – eğlencede oynandığı gibi; Nevruz’da ve ülke genelinde kutlanan tüm kültürel etkinliklerin de vazgeçilmezidir.

Küştdepdi dansı, hareketli müziği ve figürleri ile bir neşe kaynağı olurken; dansa başlarken ve dans içinde söylenen mani biçimindeki sözlerle de, istekler ifade ediliyor. Küştdepdi dansında, vokalistler tarafından söylenen şiirsel sözler ve şarkılar iyi duygulara ve isteklere odaklanırken, eller ve ayakların ritmik hareketleri ile dansçıların jestleri, oyunun görsel yanını tamamlıyor.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kökbörü ve Aşık Oyunları UNESCO Listesine Alındı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.