Avrupa’da Sıcaklık Rekorları: İtalya’da Ölüm, Türkiye’de 44 Derece

Avrupa’da Sıcaklık Rekorları: İtalya’da Ölüm, Türkiye’de 44 Derece

Avrupa ve Kuzey Afrika’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası, birçok ülkede sıcaklık rekorlarını kırdı. İtalya’da 40 yaşındaki bir işçi sıcak çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklık 48.8 dereceye kadar çıkabilir. Bu, Avrupa’da kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçtiTürkiye’de de Antalya’da cuma günü 44 derece bekleniyorUzmanlar, bu ayın son 120 bin yılın en sıcak ayı olabileceğini söylüyor.

Avrupa Uzay Ajansı’nın verilerine göre, Avrupa’nın bu haftadan itibaren sıcak hava dalgasının etkisine girmesi bekleniyorSicilya ve Sardinya adalarında sıcaklığın 48 dereceye kadar çıkması tahmin ediliyorİtalya’da Floransa ve Roma’nın da aralarında olduğu on şehir için kırmızı alarm verilmiş durumdaSalı günü ülkenin kuzeyinde, Lodi kentinde bir yaya geçidi için asfaltı boyayan 40’lı yaşlarında bir erkek kendinden geçtiği ve kaldırıldığı hastanede öldüİtalyan medyası, Dante’nin Cehennem’indeki bir karakterden yola çıkarak sıcak hava dalgasına Cerberus adını verdi.

İtalyan siyasetçi Nicola Fratoianni yaşanan durumu, “Dayanılmaz bir sıcak hava dalgası ile karşı karşıyayız” mesajı ile paylaştıFratoianni, Lodi’deki ölüm olayına atıf yaparak, en sıcak saatlerde yaşanabilecek trajedileri engellemek için harekete geçme zamanı geldiğini kaydettiÜlkedeki turistlerin de sıcak çarpması nedeniyle bayıldığına dair haberler yapılıyor.

Avrupa ülkelerinde hava sıcaklıkları rekor seviyelerine ulaşırken İtalya’nın Siraküza kentinde termometreler Ağustos 2021’de 48.8C olarak ölçüldüBu, Avrupa’da kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti.

Türkiye’de de Meteoroloji kurumu, 12 – 18 Temmuz haftası için “Güney ve Batı kesimlerde mevsim normallerinin 5 ile 10, diğer bölgelerde 2 ile 6 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor” uyarısını yaptıBuna göre, cuma günü Antalya’da sıcaklık 44 dereceye ulaşabilir.

Geçen yıl sıcak hava dalgasına bağlı komplikasyonlar nedeniyle Avrupa genelinde 60 bin kişinin öldüğü değerlendiriliyor. Leipzig Üniversitesi’nden Karsten Haustein’e göre bu ay, tarihin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçebilir: “Tarihin en sıcak ayından kastımız, son 120 bin yılın en sıcak ayı. Önümüzdeki birkaç günde Güney Yarımküre’de sıcaklıklar biraz düşecek fakat temmuz ve ağustosta El Nino’nun gücünü artırmasıyla birlikte daha sıcak günler görmemiz yüksek ihtimal” dedi.

Bilim insanları, hava sıcaklığındaki artışların iklim krizinin etkileriyle bire bir uyuştuğunu söylüyor. Haziran ayında ‘Çevresel Araştırma: İklim’ adlı bilim dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar, iklim değişikliğinin dünyada yaşanan sıcak hava dalgalarını şiddetlendirdiğini belirttiAraştırmacılar iklim krizinin sıcak hava dalgalarını ve aşırı yağışları nasıl etkilediğine dair bulguların daha fazla olduğunu, orman yangınları ve kuraklık konusundaki bilimsel verilerin ise daha az olduğunu ifade ettiOxford Üniversitesi’nde Çevre Bilimi alanında uzman olan ve araştırmanın baş yazarlarından Ben Clarke, “Dünyadaki hemen hemen tüm sıcak hava dalgalarının iklim krizinin etkileriyle şiddetlendiğini ve sıcak hava dalgalarının meydana gelme olasılığının artığını görüyoruz” dedi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Avrupa’da Sıcaklık Rekorları: İtalya’da Ölüm, Türkiye’de 44 Derece