Buryatlar Türk müdür? Buryat Cumhuriyeti nerededir?

featured

Rusya Federasyonuna bağlı Buryat Cumhuriyeti ve Buryatlar hakkında pek çok soru merak ediliyor. Bunların başında Buryatlar Türk müdür? ve Buryatlar kimdir? sorusu yer alıyor. Bu haberimizde, Orkun Dergisi’nde yayınlanan “Buryatlar Türk mü, Moğol mu?” yazısından faydalanarak tüm bu sorulara cevap arayacağız.

Buryat Cumhuriyeti (Buryatya)

Rusya’ya bağlı olan Buryat Cumhuriyeti’nin yüzölçümü: 351 400 km², nüfusu ise 900.000’dir. Başkenti ise Ulan Ude’dir. Buryat Cumhuriyeti’nde Şamanizm ve Budizm yaygın dinlerdir. Yerel halk Şamanizm ve Budizme inanır. Rus göçmenler ise hıristiyanlığın ortodoksluk mezhebindendirler. Buryatlar günümüzde nüfusun 4/1’ini oluşturur.

Buryatlar Türk müdür?

Buryatlar, dört klanın birleşimiyle vücude gelmiş bir halktır. Birinci, en büyükleri olan Huriler’dir. Huriler, Baykal Gölü’nün doğusunda yaşarlar. ikincisi, Hongodor’lardır, bunlar da Baykal’ın güneyinde otururlar. Üçüncü ve dördüncü klanlar da Bulaga ve Ehiri halklarıdır.

Buryatlar dört klandan meydana getirilmiş bir millettir. İkisi Türk, ikisi de Moğol’dur. Tek millet olarak takdim edilmesine rağmen dört ayrı klanın iki ayrı milletten olduğu ortada. Bunlardan bahsederken Moğol veya Türk demektense “Moğol asıllı Buryat” veya “Türk asıllı Buryat” diye bahsetmek doğru olacaktır.

Kaynak : Buryatlar Türk müdür?

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Buryatlar Türk müdür? Buryat Cumhuriyeti nerededir?