Fırınlarda Enerji Verimliliğini Sağlamak için Neler Yapılabilir?

featured

Fırınlarda enerji verimliliği, harcanan enerji miktarının üretim kalitesi veya üretim miktarında herhangi bir düşüşe sebep olmadan azaltılmasıdır. Enerji verimliliği hem tasarruf hem de dünyanın korunması için önemli bir konudur. Fırınlarda enerji verimliliğini düşüren etkenler genellikle işletme, kontrol ve bakım konularındaki eksikliklerden kaynaklanır. Tüketilen enerjinin önemli bir kısmı yanma sürecinde, bacalarda ve yüzeylerde kaybedilir.

Refrakter Malzemeler ve Yalıtım

Etkili bir bakım ve işletme şekillerinde değişiklikler uygulamak enerji verimliliğinin artmasını sağlayabilir. Yalıtım, enerji kaybını azaltarak enerji verimliliğini sağlar. Fırınlarda yalıtımı sağlayan en önemli materyaller refrakterlerdir. Malzemelerin kimyasal dayanıklılıklarına göre değişiklik gösteren refrakter türleri, asidik, nötr ve bazik olarak üçe ayrılır. Refrakter materyaller, termal şoklara dayanıklı olarak üretilir. Yüksek ısılarda daralma genişleme yapmaz, üzerinde çatlamalar oluşmaz ve her koşulda kimyasal yapılarını muhafaza ederler. Genelde fırınlar ve reaktörlerde kullanılan refrakterler, cam ve metal döküm işlemlerinde kalıplar oluşturmak için de kullanılabilir.

Brülörler ve Yakma Sistemi

Eski brülörlerin çeşitli ihtiyaçları karşılamak ve enerji verimliliği konusunda yetersiz kalması söz konusu olabilir. Brülörlerin hava/gaz oranı ayarlarının düzeltilmesi durumunda enerji verimliliğinde bir miktar artış sağlanır. Eski brülörlerin enerji verimliliğinin sağlanması için ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasında yetersiz kalması durumunda güncel tasarımlarla daha modern ve verimli olan ekipmanlarla değiştirilmeleri gerekebilir.

Fırınlarda Kontrol Sistemi

Sağlıklı ve eksiksiz bir şekilde fırınların üretimlerini tamamlaması için kontrol sistemleri çok önemlidir. Fırın proseslerinin ihtiyaç ve taleplere göre düzenlenmesini sağlayan kontrol sistemi eski olduğu takdirde önemli ihtiyaçlardan olan kayıt ve raporlama gibi önemli işlemlerin gerçekleştirilememesi söz konusu olabilir. CQI-9 ve AMS 2750 standartlarına uygun bir şekilde üretim yapmak zorunda olan fırın kullanıcıların standartlara uygun üretim yapamaması anlamına gelir. Fırınlarda enerji verimliliğinin yanı sıra kontrol sistemlerinde revizyon işleminin sağladıkları:

  • Düzenli kayıt ve raporlama
  • Kolay kullanım arayüzü
  • Standartlara uygun ürün kalitesi
  • Sürecin tam otomatik şekilde işlemesi

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Fırınlarda Enerji Verimliliğini Sağlamak için Neler Yapılabilir?