İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bugün İstanbul’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek, tarihi bir resmi ziyaret gerçekleştirdi. 2024 yılında G7 liderliğini üstlenen İtalya’nın bu yılki ilk yurt dışı gezisi olarak kayıtlara geçen bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesine vurgu yaptı.
Başbakan Meloni’nin Türkiye’ye ilk resmi ziyaretinde, İtalya-Türkiye arasındaki ticaret ve savunma alanlarındaki iş birliği ve anlaşmalar başta olmak üzere, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Özellikle İtalyan basınında yer alan haberlere göre, İtalya’nın İngiltere, İspanya ve Almanya ile birlikte geliştirdiği Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı ve Roketsan’ın lazer güdümlü Cirit füzelerinin İtalya’ya satışı gibi önemli savunma konuları gündemdeydi.
Akdeniz ve Orta Doğu bölgeleri ile ilgili önemli başlıklar da masaya yatırıldı. Libya’daki durum, enerji meseleleri, göç sorunları, İsrail-Gazze’deki kriz ve Rusya-Ukrayna dosyası gibi konular, liderlerin görüşmesinde öne çıkan diğer meseleler arasında yer aldı.
Başbakan Meloni’nin Türkiye programının ayrıntıları, İtalya’da bazı tartışmalara yol açsa da, ziyaretin önemi ve içeriği geniş çapta ilgi gördü. Meloni, dün Kapalı Çarşı’yı ziyaret etti ve bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan görüşmesinin ardından yarın İstanbul’dan ayrılması bekleniyor.
İtalya’nın Ekim 2022’de göreve başlayan Başbakanı Meloni, başbakan olarak ilk kez Türkiye’yi ziyaret etti. Ancak bu, Meloni ve Erdoğan’ın ilk karşılaşmaları değil. İki lider, daha önce uluslararası zirvelerde bir araya gelmiş, Bali’deki G20 zirvesi ve NATO ile BM Genel Kurulu gibi etkinliklerde ikili görüşmeler yapmışlardı.
Özellikle geçtiğimiz Kasım ayında yapılan bir telefon görüşmesinde Orta Doğu’daki durum ele alındı. Son olarak, iki lider geçen ay Dubai’deki BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP 28) görüşmüş ve Gazze’deki krizi öncelikli gündem maddeleri arasına almışlardı. İtalya’nın Gazze’deki çatışmalarla ilgili tutumu, ateşkes çağrısı yerine insani aralar verilmesi yönündeydi. Ayrıca Meloni, Hamas’ın rehineleri serbest bırakması gerektiğini de vurgulamıştı.
Meloni’nin geçtiğimiz ay Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde, Lübnan ile İsrail arasında arabuluculuk çalışmalarını güçlendirmek için tüm taraflarla iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirttiği de hatırlatıldı.