DivKoop peynir üretiminde markalaşıyor

featured

DivKoop peynir üretiminde markalaşıyor. Divriği Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (DİVKOOP), markalaşabilecek ürünlerin çeşitlendirilmesine yönelik yapılan saha çalışması ile ilk adımı attı. 9-11 Haziran tarihleri arasında yapılan peynir saha çalışmasıyla, yöreye özel peynir üretimi için çalışmalar başlatılmış oldu.

DivKoop Başkanı Cafer Yıldız, köylerde yaşayan üreticilerin fiziksel koşullarının iyileştirerek, yöresel ürünlerin çeşitlendirilmesi ve markalaştırılmasının önemini bildiklerini ve bu nedenle çalışmayı başlattıklarını söyledi.

DİVKOOP üreticileri için düzenlediği peynir saha çalışmasına, Ziraat Mühendisi Ferit Uzunoğlu ve eşi Gudren Wagner, ‘Edremit’te peynir üreticileri’, ‘Peynir Aşkına Kitabı’nın yazarları Neşe Biber Aksoy ve Berrin Bal Onur, TURYİD Başkan Yardımcısı Tayyar Zaimoğlu katıldı.

Yapılan saha çalışmasında Divriği İlçesi’ne bağlı Olukman, Arıkbaşı ve Çiğdemli Köylerinde yaşayan peynir üreticileri ziyaret edildi. Katılımcılar yöresel salamura peynirinin yapımını detayları öğrenirken,  bölgeye özgü “Kuru kaymak” yapımına da tanıklık etti.

Ziraat Mühendisi Ferit Uzunoğlu ve eşi Gudren Wagner, Divriği yöresinde doğanın endemik bitkilerle dolu olması karşısında şaşkınlık yaşadıklarını ve bu duruma hayran olduklarını söylediler. Ziraat Mühendisi Uzunoğlu, meraların zenginlikleri ve doğada otlayan hayvanların sütlerinin çok kaliteli olduğunu tespit ettiler.

Yöresel Peynir çeşidi olan salamura peyniri deneyen Neşe Biber Aksoy ve Berrin Bal Onur, peynirin geliştirilmeye çok açık olduğunu, bölge de yetişen farklı otlarla farklı bir aroma yaratılabileceğini belirttiler.

Saha çalışmasına ev sahipliği yapan DİVKOOP Başkanı Cafer Yıldız, köylerde yaşayan üretici kadınlara destek vermek için eksiklikleri gözlemlediklerini, bu eksiklikleri giderilmesi konusunda projeler geliştirerek üreticilere destek vermek istediklerini dile getirdi. Başkan Yıldız, peynir ve kuru kaymak üreten kadınların bu çalışmadan çok memnun oldukları belirterek, kadınlara daha farklı peynir çeşitleri öğreterek ekonomilerini iyileştirmek istediklerini ifade etti.

Saha çalışmasının sonucunda farklı peynir çeşitleri denenerek, ilçenin yöresel peynirlerinin çeşitlendirilmesi, sofra peyniri dışında peynir türleri üretilerek daha büyük müşteri kitlesine ulaşabileceği, özellikle kuru kaymak konusunda coğrafi işaret alınması için girişimlerde bulunması sonuçlarına varıldı.

DİVRİĞİ TURİZM İÇİN DE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Diğer yandan TURYİD Başkan Yardımcısı Cafer Tayyar Zaimoğlu ise Selçuklulara başkentlik yapmış, Divriği ilçesinde bulunan  Ulu Cami başta olmak üzere Seyir Terası, Tuğut köyündeki  farklı mimari yapı ve doğanın eşsiz güzelliğinden çok etkilendiğini belirterek, ilçenin kültürel turizm açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Daha fazla haber için : www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
DivKoop peynir üretiminde markalaşıyor